marți, 3 septembrie 2013

Cum aflii cand cineva minte.


SEMNELE MINCIUNII

Limbajul corpului si minciuna

- Oamenii care mint au de obicei o pozitie rigida a corpului si isi reprima , pe cat posibil , gesticulatia mainilor.Miscarile bratelor , mainilor si picioarelor sunt orientate catre corpul lor , ca si cum ar incerca sa ocupe cat mai putin spatiu.
-Cineva care te minte va evita , cat mai mult , contactul vizual al ochilor.
- Mincinosii au tendinta de a-si atinge cu mainile fata , gura , gatul , au obiceiul de a-si scarpina nasul sau spatele urechii.In mod contrar , atingerea pieptului sau a inimii , cu o mana deschisa , sugereaza sinceritatea.


Reactiuni si interactiuni

- O persoana vinovata alege calea defensiva.O persoana nevinovata reactioneaza , de obicei, in mod ofensiv.
-Un mincinos nu se simte confortabil atunci cand este orientat fata in fata cu cineva care il chestioneaza sau il acuza.De multe ori , el va tinde sa isi intoarca fata sau sa isi pozitioneze corpul intr-o parte.
-O persoana mincinoasa simte nevoia inconstienta de a amplasa diverse obiecte (o carte , o ceasca de cafea , o mapa) intre ea si cel cu care poarta discutia.

Continutul si contextul verbal

-Un mincinos iti repeta cuvintele atunci cand raspunde la o intrebare. Daca , de exemplu , este intrebat , "Tu ai mancat ultima prajitura ? " , el va raspunde , "Nu , nu am mancat eu ultima prajitura".
O declaratie scurta , concisa , de genul "Nu" , poate reprezenta mai curand un indiciu al sinceritatii.
-Mincinosii evita sa "minta" , ferindu-se sa faca declaratii directe sau transante.Ei ocolesc raspunsul in loc de a nega sau a afirma cu claritate.
-De obicei , o persoana vinovata se intinde la vorba , aducand in discutie mai multe detalii decat ar fi necesar.Nu se simte confortabil atunci cand sunt pauze in conversatie sau cand domneste tacerea .
-Un mincinos poate evita folosirea prenumelor , discursul sau fiind tern si lipsit de precizie.Atunci cand o declaratie este adevarata , pronumele sunt accentuate la fel daca nu mai mult fata de restul cuvintelor.
-Intr-o marturisire mincinoasa poate interveni balbaiala sau rostirea slaba , soptita a cuvintelor , gramatica si sintaxa fiind adesea defectuoase.

Expresiile si contradictiile emotionale

- Sincronizarea si durata manifestarilor emotionale si a emotiilor sunt anormale.Exprimarea unei emotii intarzie fata de cum ar firesc , dureaza mult prea mult si este oprita in mod brusc.
-Gesticulatia sau expresia fetei nu se potriveste cu afirmatia verbala , asemeni cazului in care cineva se incrunta atunci cand spune "Te iubesc", ceva nu se potriveste dupa cum bine se observa.
-Cand o persoana mimeaza o stare emotionala (bucurie , surpriza , placere , respect) , expresiile sale se limiteaza la miscarile gurii in loc de a se oglindi pe toata fata.
-Exista o decalare intre expresiile sau gesturile emotionale si cuvintele exprimate.De exemplu , atunci cand cineva spune "Este nemaipomenit !" atunci primeste un cadou , si zambeste dupa ce a declarat aceasta , in loc de a o face concomitent cu afirmatia , se intampla destul de des acest lucru dar ca persoana respectiva sa nu se supere mintim si spunem ca ne place.

Alte simptome ale minciunii

-Atunci cand crezi ca cineva te minte si schimbi deodata subiectul conversatiei , mincinosul va deveni mult mai volubil si mai relaxat.El isi dorea cu ardoare o alta turnura a discutiei , pe cand o persoana inocenta poate deveni contrariata datorita schimbarii bruste a subiectului , dorind sa se reintoarca la cele spuse anterior.
-Nu rareori , un mincinos se va folosi de umor sau sarcasm pentru a evita un anumit subiect.
-Daca intrebi o persoana un lucru si evita sa dea raspunsul direct si da un raspuns evaziv atunci e clar ca minte

Concluzie

Desigur , daca cineva se manifesta conform unuia sau mai multor simptome aratate anterior , aceasta nu inseamna , in mod obligatoriu , ca este un mincinos.Pe cat posibil , atitudinea lui trebuie comparata cu felul in care se comporta de obicei , in diferite situatii, trebuie sabilita o linie de baza un punct de plecare si asta se face intreband aceea persoana lucrurii simple gen cum se numeste unde locuieste etc.
Recomand de asemenea sa cititi mai multe de la sursa (articolul nu este scris de catre mine ci este in cea mai mare parte scris de cei de aici , eu doar am vrut sa prezint si aici cum putem demasca mincinosii) si sa urmariti serialul Lie to me.
Sursa aici
Expresii ale fetei: