Sistemul de operare Windows a avut de-a-lungul timpului mai multe versiuni, acesta sunt:
1. Prima versiune Windows 1.0 aparuta in 1985, lasa mult de dorit prin aspectul sau grafic putin incurajator, avea mecanisme de gestionare a memoriei putin performante.
2. A doua versiune Windows 2.0 lansata in 1987 nu a avut succesul scontat, fiind departe ceea ce se numeste azi o interfata grafica. Windows nu era decit un sistem de meniuri care ofera o lista aplicatii disponibile. Dezavantajele interfetei se explicau si prin slabele performante ale microprocesorului 8086 de gestionare a memoriei si de capacitatea redusa de calcul a acestuia. Pasul inainte in evolutia sistemelor Windows (incepind chiar cu Windows 2.0) a fost multitasking-ul, adica procesul de rulare a mai multor aplicatii, "aparent" in acelasi timp
3. Urmatoarea versiune de Windows cunoscuta si sub numele de Windows 286. Multitasking-ul a ramas "primitiv", doar la nivelul de comutare intre diferitele aplicatii (se puteau deschide oricite aplicatii permitea memoria, dar numai o singura aplicatie era activa.). Modul de operarea pentru Windows/286 a fost numit "standard", pentru ca s-a bazat pe capacitatea procesului 80286 de a gestuiona memoria extinsa, chiar daca aceasta s-a limitat fizic la adresarea a maxim 16 MB.
4. Incepind din 1988, odata cu lansarea versiunii Windows/386 s-a putut vorbi in sfirsit de posibilitatea utilizatorului de a folosi aplicatii in regim "multitasking".
5. Versiunea Windows 3.0 aparuta in 1990 a fost considerata ca fiind al doilea mare succes al interfetei grafice de exploatare, dupa W/386. Produsul W 3.0. a fost versiunea care a inceput sa ofere utilizatorilor un motiv serios pentru a prefera aplicatiilor DOS. Aspectul lui Windows s-a imbunatatit iar programul a oferit o functionalitate mai buna Deficienta majora a versiunii 3.0. consta in instabilitatea sistemului, in sensul ca unele aplicatii violau integritatea sistemului.
6. In 1991 apare pe piata cea mai cunoscuta versiune a lui Windows inainte ca platforma de exploatare sa se transforme intr-un sistem de operare. Versiunea 3.1. permitea reluarea aplicatiilor pe 16 biti, dar le putea exploata si pe 32 biti ce a adus:- elementele 3D tind sa domine interfata grafica.
Ce a a dus nou:
- a fost introdus mecanismul "obiectele legate si incluse" OLE, care permitea legarea dinamica a unor obiecte intr-un document complex
- problema fonturilor a fost rezolvata prin introducerea posibilitatilor de actualizare a lor prin promovarea caracterelor True Type (corpurile de litera True Type sunt scalabile, adica micsorate sau marite isi pastreaza forma lizibila - tehnologiile anterioare necesitau un set diferit de corpuri de litera pentru fiecare dimensiune in parte)
- aplicatiile File Manager si Print Manager au fost imbunatatite
- integrarea unor facilitati multimedia - prin introducerea interfetei MCI (Media Control Interface)
- posibilitatea utilizarii memoriei virtuale prin utilizarea unui spatiu de pe harddisk pentru a simula o memorie RAM
- capacitatea imbunatatita de utilizare si gestionare a driverelor
- cresterea sigurantei generale a sistemului
7. Windows 95 a fost primul sistem de operare Microsoft în care s-a găsit butonul Start,care îl regăsim și în zilele noastre în Windowsul pe care folosim Elementele de bază ale interfeței introduse în Windows 95 - inclusiv bara de activități , butonul Start , meniul, și Windows Explorer File manager - rămân în fond neschimbate în versiunile ulterioare de Windows, cum ar fi Windows 7 și Windows Server 2008 R2 , aproape 15 de ani mai târziu
8. Windows 98 a fost un sistem de operare cu interfată grafică lansat la 25 iunie 1998 , fiind succesorul lui Windows 95. A inclus diverse actualizări (update), suport pentru dispozitive USB și înlocuirea navigatorului web Internet Explorer 4.0 cu Internet Explorer 5.0. A mai inclus și Internet Connection Sharing, Microsoft Meeting 3.0 și suportul integrat pentru DVD-ROM.
9. Windows 2000 este o suită de sisteme de operare lansată de Microsoft pe 17 februarie 2000
10. Windows XP este succesorul sistemelor de operare Windows Me și Windows 2000, și este primul sistem de operare pentru consumatori produs de Microsoft pe modelul kernel-ului și al arhitecturii NT ("New Technology") a lui Windows NT. Windows XP a inbunatatit vechiul Windows NT cu unul nou compatibil cu mai multe programe. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 și până în ianuarie 2006 a fost vândut în circa 400 de milioane de exemplare, conform unei estimări făcute de IDC.
Cele mai întâlnite versiuni ("ediții") de Windows XP sunt Windows XP Home Edition, creat pentru utilizatorii care lucrează la domiciliu, și Windows XP Professional Edition, care are facilități adiționale, ca de exemplu suportul pentru domeniile Windows Server sau două procesoare fizice. El este făcut pentru utilizatorii avansați precum și companii. Windows XP Media Center Edition este îmbunătățit cu facilități multimedia ce permit utilizatorului să înregistreze și să vizioneze televiziunea digitală, să vizioneze filme DVD și să asculte muzică. Windows XP Tablet PC Edition este proiectat să poată rula pe platformele PC-urilor tabletă. Au fost lansate de asemenea Windows XP 64 bit Edition pentru procesoarele IA-64 (Itanium) și Windows XP Professional x64 Edition pentru x86-64.
Windows XP este cunoscut pentru stabilitatea și eficiența sa, în contrast cu versiunile 9x de Microsoft Windows. Prezintă o interfață semnificant modificată, prezentată de Microsoft drept mai prietenoasă pentru utilizator decât în celelalte versiuni de Windows. Un nou management al software-ului reușește să evite "iadul DLL-urilor" care a marcat celelalte versiuni de Windows. Este prima versiune de Windows care, pentru a combate pirateria informatică, necesită o activare, o facilitate care nu a fost agreată de toți utilizatorii. Windows XP a fost criticat pentru vulnerabilitățile legate de securitatea prelucrării datelor, pentru integrarea prea strânsă a aplicațiilor ca de ex. Internet Explorer și Windows Media Player, precum și pentru aspecte legate de interfața implicită a spațiului de lucru.
11. Windows Vista este o versiune proiectată de corporația Microsoft. Windows Vista a fost lansat în noiembrie 2006 pentru firme și parteneri de afaceri iar în ianuarie 2007 a fost lansat pentru utlizatorii obișnuiți. Această lansare vine după mai mult de cinci ani de la apariția pe piață a sistemului de operare Windows XP, fiind cea mai mare distanță între două lansări succesive .
Windows Vista a fost primul sistem de operare care a conținut widget-uri. De la el a inceput tradiția "Aero" în care ferestrele erau transparente astfel continuat la Windows 7 și terminat la Windows 8.
12. Windows 7 a intrat in faza „liber pentru producție” (Release To Manufacturing, RTM) la 22 iulie 2009. Data pe punere pe piață a fost 22 octombrie 2009, la mai puțin de trei ani de la lansarea sistemului anterior Windows Vista. La aceași dată a fost lansat și Windows Server 2008 R2 (pentru servere). Windows 7 include o serie de caracteristici noi, cum ar fi: primi pași în atingerea cu mâinile, vorbirea, și recunoașterea scrisului de mână, suport pentru hard disk-uri virtuale, performanță îmbunătățită pe procesoarele multi-core, performanța boot-ului îmbunătățită, și îmbunătățiri ale nucleului (kernel). Windows 7 adaugă suport pentru sisteme care folosesc multiple plăci grafice heterogene de la diferiți furnizori, o nouă versiune a Windows Media Center, un Gadget pentru Windows Media Center, caracteristici media îmbunătățite, XPS Essentials Pack și Windows PowerShell deja incluse, și un „Calculator” reconceput cu capabilități multlinii inclusiv Programmer (Programator) și Statistics (Statistici), moduri împreună cu unitatea de conversie. Multe elemente noi au fost adăugate în Control Panel, incluzând ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Location and Other Sensors, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons, și Display. Windows Security Center a fost renumit Windows Action Center (Windows Health Center și Windows Solution Center în build-urile de mai devreme) care cuprinde atât securitate, cât și întreținerea calculatorului.
Windows 7 se prescurtează deseori cu Win 7, Win7 sau chiar și numai cu W7.
În comparație cu predecesorul său Vista, Windows 7 se dorește a fi o actualizare a lui, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicațiile și echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil.[5] Prezentările oferite de companie în 2008 s-au axat pe suport de ecrane multi-touch, un Windows Shell reconceput cu o nouă bară de activități, o grupă de rețele de sistem numit „HomeGroup” , precum și pe îmbunătățiri de performanță
13. Windows 8 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft Windows. Windows 8 extinde suportul pentru o plajă mai largă de dispozitive, incluzând, dar nelimitându-se la computere desktop, computere portabile și tablete, edițiile ce se pot executa pe aceste dispozitive depinzând de arhitectura procesorului sistemului: x86, x64 sau ARM.
Windows 8 va fi disponibil în patru ediții generale, două dintre acestea fiind disponibile pentru publicul larg spre achiziționare: Windows 8 (denumit și Windows 8 Core), destinat utilizatorilor de computere ce nu au nevoie de funcționalități avansate pe computerele pe care le posedă, precum BitLocker, și Windows 8 Pro, conceput pentru utilizatorii ce au nevoie de instrumente avansate în lucrul pe computer. De asemenea, vor mai fi disponibile două ediții ale Windows 8: Windows 8 Enterprise, disponibil doar prin licențierea în volum pentru firme și Windows RT, preinstalat de către producătorii de echipamente pe dispozitive ce sunt motorizate de procesoare ARM. Windows 8 nu mai include componentele media precum Windows Media Center regăsite în versiuni precedente ale Windows în niciuna dintre edițiile sale. Deși Windows RT împarte același cod sursă cu celelalte versiuni ale Windows 8, această versiune nu va putea rula aplicații desktop, exceptând o versiune specială a Microsoft Office 2013. Edițiile Windows 8 Core, Windows 8 Pro și Windows 8 Enterprise sunt divizate în versiuni pentru sisteme cu procesoare x86, respectiv x64. De asemenea, aceste 3 versiuni posedă și ediții cu funcționalitate redusă disponibile pentru diferite piețe (de exemplu, edițiile N ale Windows 8 nu includ Windows Media Player și componentele asociate). Windows 8 va permite upgrade-ul de la oricare versiune anterioară de Windows, începând de la Windows XP.
Windows 8 include în toate edițiile interfața grafică cu utilizatorul Modern și posibilitatea de instalare de la Windows Store și de folosire a aplicațiilor concepute pentru această interfață. Interfața Modern reprezintă modul implicit de interacționare cu Windows 8 și nu poate fi dezactivată în niciuna din edițiile Windows 8. Pe de altă parte, regulile de design și interfață Windows Aero incluse în Windows 8 au fost modificate pentru îmbunătățirea autonomiei dispozitivelor mobile și ușurința în utilizarea cu degetul: ferestrele nu mai au cadru transparent în tema Aero, iar ferestrele au butoane de acțiune mari, simplificate și nu mai au margini rotunjite. De altfel, numele Aero nu mai este folosit în denumirile funcțiilor ce fac parte din această caracteristică (de exemplu Aero Peek e redenumit Peek).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Evolutia Porsche 911 in imagini
Eu sunt un fan al marcii Porsche, in special al autoturismelor in doua usi de la acestia. Desi design-ul emblematicului Porsche 911 nu a s...
-
LaLiga unul din cele mai spectaculoase campionate din lume si locul de disputa a doua dintre cele mai mari cluburi din lume FC Ba...
-
A fi hacker e ceva rau sau nu? Peste tot la TV,la radio,pe internet se spune ca hackeri au facut aia ,au facut aia , dar...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu